Porselen Nedir?
Porselen; tümü killi topraktan yapılmış veya daha açık bir deyimle kil ihtiva eden ham maddelerden üretilmiş ürünlerin oluşturduğu büyük seramik grubunun bir elemanıdır.
Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.
Bugün ev (yumuşak porselen) ve otel grubu (sert porselen) olarak üretilen iki tip porselenden bahsedebiliriz. Ev porselenleri, görsel olarak evlerimizde sofralarımızı süsleyen daha zarif ve ince bir yapıya sahiptir ve gün ışığına tutulduğunda ışık geçirgenliği oldukça yüksektir. Otel grubu ise, dünya standartlarına uygun olarak, daha kalın üretilmektedir. Bir lambaya tutulduklarında, ışığı geçirdikleri görülebilir. Günümüzde restaurantlar, içine konulan yemeğin sıcaklığını muhafaza etmesi için tabağı önceden ısıtarak servise almaktadırlar. Eğer tabak kalın olursa, sıcaklığın daha uzun süre muhafaza edecek ve yemeğin lezzetine keyif katacaktır.
Neden Porselen Ürün?
- Porselen estetik ve zariftir.
- Sağlık ve hijyeni temsil eder.
- Lekelerden kolay arınır, temizliği kolaydır.
- Su emme özelliği çok düşüktür, bu sebeple yüzeyinde bakteri barındırmaz.
- Alt yüzey rengi beyazdır, bu da onun seramiğe göre daha kaliteli ve dayanıklı bir madde olduğunu gösterir.
- Yapısı daha serttir ve darbelere karşı daha dayanıklıdır.
- Isı değişikliklerinden etkilenmez.
Cam Nedir?
Cam; aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan ısıtıldığı zaman, devamlı bir şekilde sıvıya dönüşen, kristal yapısına sahip olmayan bir katıdır.
Sofra eşyasından sanat eserlerine, aydınlatma araçlarından endüstriyel malzemelere kadar pek çok kullanım nesnesinin hammaddesi olan cam, tarih boyunca insan yaşamında çok önemli bir yer tutmuştur.
Camı insan yaşamında böylesine vazgeçilmez kılan nitelikleri arasında, onun duruluğunu, kolayca şekil almasını, yüzeyinin doğal parlaklığını, aşınmaya karşı olan direncini ve çevreyle etkileşimsizliğini sayabiliriz.
Cam nasıl yapılır sorusunun cevabı ise, toz haline getirilmiş maddeler öncelikle elekten geçirilir daha sonra fırına atılıp orta sıcaklıkta (1500°C) eritilmesi sağlanır. Yapılan bu eritme işlemi sırasında ürün sık aralıklarla karıştırılır. Saatler süren bu ısıtma ve eritme işlemi sonrasında erimiş şeker kıvamına yakın bir ürün elde edilir. Elde edilen bu ürün farklı yöntemler yardımıyla şişe , kavanoz, bardak vb. şeklinde kalıplanır.
Neden Cam Ürün?
- Cam gıdaların tadı, kokusu ve aroması değişmeden uzun süre saklanmasını sağlar.
- Cam gerçek bir doğa dostudur.
- Sonsuza kadar %100 geri dönüştürülebilir
- Yiyecek veya içecek fark etmeksizin, içinde saklanan ürüne değer katar.
- Camın sadelik yönü benzersizdir.