Cam ve Porselen Baskısı Hakkında
Porselen veya cam ürünlere uygulanacak baskılar için şirketimizin grafik departmanında ön hazırlık yapılır. Vektörel çizim, boyut ve renk ayrımları yapıldıktan sonra, film çıkışına gönderilir. Daha sonra pozlama makinasındaki işlemden geçirilir, uygun ipek kalıplar, otomatik veya manuel makinalarda basıma geçilir. Renk hazırlığı sonrası, baskılar özel serigraf kağıtlara basılır. Bu aşamalardan sonra porselen veya cam ürünlerin uygun yerlerine baskılar yapılır ardından fırınlama bölümüne gönderiler.
Porselen ürünler 800°C de, cam ürünler 600°C fırınlanır bu nedenle baskılı porselenler, baskılı camlara göre çok daha yüksek dayanıma sahiptir. Baskılı porselen ürünler bulaşık makinesinde 1500-2000 civarında yıkamaya kadar kullanılabilir ancak daha uzun süreli kullanım ve baskı parlaklığı için elde yıkanmaları tavsiye edilir. Baskılı cam ürünler ise maalesef baskılı porselenler kadar dayanıklı değildir, bulaşık makinesinde yıkandığında baskılarda solma, çizilme ve çıkma görülebilir, bu yüzden cam ürünlerin kesinlikle elde yıkanması gereklidir. Cam ve porselen üzerindeki baskılar herhangi bir metal yada sert bir cisimle kazındığında çıkmaz.
Baskı için gönderdiğiniz logonun, görselin dijital ortamda yada kağıt üzerinde görünen orijinal renkleri ile cam veya porselen üzerine uygulanan renkler hiçbir zaman aynı tonda yapılamamaktadır. Özellikle ara renklerde bu fark daha net görünmektedir. Bunun nedeni toprak boya kullanılması ve ara renklerin ana renklerin formülize edilerek elde edilmesidir. Bu yüzden logo ve görsel tasarımlarınızı hazırlarken ana renkleri kullanmaya özen göstermeniz tavsiye edilir. Eğer renklerin gerçeğine en yakın olması konusunda hassasiyet gösteriyorsanız yüksek ücret karşılığında numune çalışması yapılması gereklidir.
Ayrıca aynı görsel hem cam hem porselen ürüne uygulandığında yine arasında ton farkı olacaktır. Bunun nedeni cam ve porselen için üretilen boyaların farklı hammaddelerden üretilmesi ve camın şeffaf, porselenin ise beyaz zemin olmasından kaynaklanmaktadır.
Baskı için gönderdiğiniz logo ve tasarımlar vektörel formatta olması gerekir. Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, her bir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür. Çiziminize istediğiniz ölçüde yaklaşın hiçbir şekilde bozulma ve pixelleşme göremezsiniz.
Bitmap tabanlı resimler (jpg, bmp, png, gif vb.) pixel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır, vektörel grafikler (ai, cdr, pdf, eps, svg vb.) ise vektörel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır. Vektörel grafikler genelde firma logoları, yazı içeren resimler, teknik ve hassasiyet gerektiren çizimler vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Vektörel formatın tek zayıf yönü görsel olarak fotoğraf kalitesinde üretim yapamazsınız.
Vektör grafik üretmek için yapılan birçok program mevcut. Bunların arasında en çok bilinen programlar arasında Adobe Illustrator bulunuyor. Adobe Illustrator’un dosya uzantısı .ai’dir. Öte yandan ülkemizde özellikle baskı alanında kullanılan Corel Draw bulunuyor. Corel Draw’ın dosya uzantısı .cdr’dir.
Halihazırda logonuzun vektörel formatını tasarım ajansınızdan veya grafikerinizden talep edebilirsiniz. Vektörel dosyaların içeriğini görebilmeniz için bilgisayarınızda yukarıdaki programlardan biri yüklü olmalıdır.