Tasarım ve Baskı

Tasarım ve Fırın Baskı Süreci Nasıl İlerler?

FIRIN BASKI

BASKI SÜRECİ

1

Tasarım

Vektörel çizim, boyut ve renk ayrımları

Baskı için gönderdiğiniz logo ve tasarımlar vektörel formatta olması gerekir. Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, her bir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür. Çiziminize istediğiniz ölçüde yaklaşın hiçbir şekilde bozulma ve pixelleşme göremezsiniz.

2

POZLAMA

Baskısı yapılacak tasarımın ipek gerili bir çerçeveye pozlanması, serigrafi kalıbının hazırlanması

Kalıcı hale getirilmek istenen desen, oluklu ipek üzerinde boşluk olacak şekilde serigrafi çerçevesinin emülsiyon ile kaplanmış haline serigrafi kalıbı denir. Her renk için ayrı ayrı film hazırlanır. Kalıbı oluşturulmak istenen desen sadece siyah mürekkeple asetat kağıdına basılır. Emülsiyon sürülü çerçeve üzerine yerleştirilir ve pozlama süreci başlar. Pozlama sonrası siyah mürekkepli bölgeler ışık görmediğinden su ile yıkanıp temizlenirken, etrafındaki bölgeler sabitlenir.

3

BASKI

Renk hazırlığı sonrası, kalıpların özel serigraf kağıtlara basılması

Basımı yapılacak tasarımın renkleri seçerek toprak boya çerçeve üzerine kalın bir şerit halinde dökülür. Boyanın tüm tasarımın üzerini kapladığından emin olduktan sonra ragle yüzeye 45 derece açı ile tutarak, aşağı doğru bastırarak kendimize doğru çekilir. her bir renk için ayrı ayrı özel çıkartma kağıdına baskı yapılır. Çıkartma kağıdına serigrafi ve porselen boyaları ile yapılan baskı sona erdiğinde basılan bölge çıkartma lakı ile kaplanır. Lak tabakasının kalınlığı seramik boyasının kalınlığına bağlıdır. Amaç boyayı bir arada tutarak mamul üzerine transferini sağlamaktır.

4

TRANSFER

Baskısı yapılan tasarımların mamul üzerine transferinin sağlanması

Uygulama sırasında suda kaydırma yöntemi ile desen ürüne aktarılır. Aktarma işleminde, boyanın altta, lakın üstte olmasına dikkat edilir. Deseni ürüne aktarma işlemi ise, basılı ve üzeri lakla kaplı olan desen, içi su dolu olan bir kabın içine atılır. Belli bir süre bekledikten sonra laklı desen ile kağıt birbirinden ayrılacak duruma gelir. Etiket ilk başta çok fazla kıvrılabilir, ancak sonra gevşeyip kağıda bırakılır. Daha sonra temizlenmiş porselen yüzeye desen kağıttan kaydırılarak geçirilir. Desen porselen ürünün üzerine yerleştirildikten çıkartma lastiği ile suyu alınır ve kurulama işlemi yapılır

5

FIRINLAMA

Baskısı ve transferi gerçekleşen ürünlerin fırınlama bölümüne gönderilmesi

Porselen ürünler 800°C de, cam ürünler 600°C fırınlanır bu nedenle baskılı porselenler, baskılı camlara göre çok daha yüksek dayanıma sahiptir. Baskılı porselen ürünler bulaşık makinesinde 1500-2000 civarında yıkamaya kadar kullanılabilir ancak daha uzun süreli kullanım ve baskı parlaklığı için elde yıkanmaları tavsiye edilir. Baskılı cam ürünler ise maalesef baskılı porselenler kadar dayanıklı değildir, bulaşık makinesinde yıkandığında baskılarda solma, çizilme ve çıkma görülebilir, bu yüzden cam ürünlerin kesinlikle elde yıkanması gereklidir. Cam ve porselen üzerindeki baskılar herhangi bir metal yada sert bir cisimle kazındığında çıkmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir